Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crumble owocowo migdałowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszka 1 sztuka
migdały 4 łyżki
miód gryczany 2 łyżki
mąka
cukier brązowy
masło
andrut
dżem 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Crumble owocowo migdałowe

Kroki postępowania

1
Na początku przygotowujemy formę do zapiekania. Smarujemy ją masłem, posypujemy mąką i kruszymy andruty.
Krok 1 - Crumble owocowo migdałowe foto
2
Pokruszone andruty zalewamy owocowym dżemem lub konfiturą (ja użyłam domowego brzoskwiniowego przetworu) na które układamy pokrojoną na płaskie cząstki gruszkę. Owoce przysypujemy znowu pokruszonymi andrutami i tak dalej, ilość warstw zależy od wielkości naczynia.
Krok 2 - Crumble owocowo migdałowe foto
3
Na ostatnią warstwę przetworu rozrzucamy kruszonkę.
Kruszonka: ugniecione masło z brązowym cukrem i przesianą mąką, proporcje należy dobrać tak aby powstała masa dała się pokruszyć.
Krok 3 - Crumble owocowo migdałowe foto
4
Na kruszonkę rozrzucamy obtoczone w miodzie całe migdały.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut, przez połowę czasu przypiekając sam spód i cały czas używając termoobiegu.
Krok 4 - Crumble owocowo migdałowe foto
5
Gotowy deser można podać od razu gdy lekko przestygnie. Z lejącą lub ubitą śmietanką albo bez dodatków.
SMACZNEGO !
Krok 5 - Crumble owocowo migdałowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pola5 06.03.2014 22:21
Nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale wygląda na przepyszny deser :-)
Kulinarna Ja 17.07.2013 07:20
uwielbiam!!!
Katarzyna59 07.06.2013 10:36
bardzo apetyczne
Agula&Stabi 07.06.2013 07:57
ciekawy przepis
AnielskaSlodycz 06.06.2013 21:38
To tak ładnie i zapewne smacznie wygląda :)
Renata9 06.06.2013 20:43
pyszne crumble

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak