Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony ryż po tajsku

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż paraboliczny 20 dag
mięso z szynki wieprzowej 30 dag
marchewka 1 średnia
seler korzeniowy 2 cienkie plasterki
cukinia 1/2 sztuki
cebula 1 szt.
zielona chili 1 szt.
ciemny sos sojowy 1 łyżka
sos rybny 1 łyżka
jajko 1 szt.
woda zimna 1 łyżka
olej arachidowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony ryż po tajsku

Kroki postępowania

1
Ryż wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować około 20 minut. Odcedzić, opłukać zimną wodą i odsączyć. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki. Można też użyć kurczaka lub wołowinę (łopatka). Z wieprzowiny świetnie nadaje się również polędwiczka.
Krok 1 - Smażony ryż po tajsku foto
2
Marchew obrać, umyć i razem z umytą i nie obraną cukinią pokroić na kawałki ok. 5 cm, pokroić wzdłuż na plasterki, po czym w cienkie julienne. Plasterki selera oczyścić ze skóry, umyć i również pokroić w julienne. Oczyszczoną cebulę przekroić na pół, pokroić w cienkie piórka. Jeśli jest to młoda cebula pokroić również jasnozieloną część. Chili pokroić w cieniutkie plasterki lub paseczki.
Czasami dorzucam trochę kapusty pekińskiej (o ile ją mam), można dodać i zwykłej. Można dodać czosnek (z reguły też dodaję, ale zapomniałam kupić, więc tym razem go nie było), pieczarki, paprykę, łodygę selera naciowego albo i rzodkiew. Chili może być i w czerwonym kolorze. Po prostu możemy sobie tu zrobić przegląd lodówki.
Krok 2 - Smażony ryż po tajsku foto
3
Jajko rozbełtać z wodą w miseczce. Na małej nieprzywierającej patelni rozgrzać łyżeczkę mniej więcej oleju, wlać jajko i delikatnie podnosząc brzegi, aby płynna masa dostawał się pod spód - usmażyć omlet. Przewrócić na drugą stronę i wyłączyć ogień.
Krok 3 - Smażony ryż po tajsku foto
4
Ułożyć omlet na desce i pokroić w paseczki. Przełożyć z powrotem na patelnię.
Krok 4 - Smażony ryż po tajsku foto
5
Na dużym ogniu rozgrzać łyżkę oleju w woku. Wrzucić mięso i smażyć mieszając, aż się zrumieni ze wszystkich stron. Czas zależny będzie od rodzaju mięsa. Przełożyć na talerz.
Krok 5 - Smażony ryż po tajsku foto
6
Do woka wlać kolejną łyżkę oleju i wrzucić warzywa. Smażyć jakieś 5 minut, aż zmiękną. Jeśli użyjemy czosnku (najlepszy pokrojony w cieniutkie plasterki), to wrzucić go należy pod koniec, na jakąś 1 bądź 2 minuty. Dodać sos sojowy i sos rybny, wymieszać.
Krok 6 - Smażony ryż po tajsku foto
7
Dodać mięso i chili i smażyć jeszcze ok. 2 minuty mieszając.
Krok 7 - Smażony ryż po tajsku foto
8
I teraz tak... można do całości dodać ryż, omlet i resztę oleju, i całość chwilkę przesmażyć oczywiście dokładnie mieszając. Wyłożyć na talerze.
Można też połowę mieszanki przełożyć na patelnię z omletem i zostawić na minimalnym ogniu, aby nie wystygła - mieszając wszystko. Do reszty wrzucić ryż z resztą oleju i smażyć chwilkę na dużym ogniu, nie zapominając o mieszaniu. Oleju w razie potrzeby można dodać więcej. Ta chwilka to jakieś 3-5 minut.
Krok 8 - Smażony ryż po tajsku foto
9
Podzielić na porcje, przełożyć do dużej filiżanki i wyłożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć mieszankę warzyw z mięsem i omletem. Można ozdobić listkiem bazylii, nie przejmując się brakiem tajskiej.
Z sałatką z młodej kapusty w azjatyckim stylu (przepis w mojej księdze) smakuje wybornie.
Krok 9 - Smażony ryż po tajsku foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia78 21.09.2014 11:00
Bardzo fajny przepis, na pewno go wypróbuje, podobną potrawę jadłam w restauracji Samui w Krakowie
gosia56 07.07.2013 13:42
napewno pyszne
Lampencjo 07.06.2013 10:17
super przepis
marcia7 07.06.2013 02:05
super egzotyka
gosia561 06.06.2013 22:41
wschodnie klimaty
marta1221 06.06.2013 22:19
toż to całe danie a nie sam ryż :) pycha
paulina2157 06.06.2013 22:16
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak