Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z truskawkami przełożony biszkoptem

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 4 szt.
mąka pszenna 4 kopiaste łyżki
cukier 4 łyżki
ocet 1 łyżka
olej 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
serek mascarpone 1/2 kg
laska wanilii 1 szt.
cukier puder do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat na litr wody
truskawki świeże 1 kg
galaretka truskawkowa 2 opakowania
twaróg 1 (z wiaderka)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z truskawkami przełożony biszkoptem

Kroki postępowania

1
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać kolejno żółtka. Dodać ocet i olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników.

Masę biszkoptową wylać do formy, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 15-20 minut. Do suchego patyczka.
Krok 1 - Sernik na zimno z truskawkami przełożony biszkoptem foto
2
Po upieczeniu, ostudzić i wyciągnąć z formy. Delikatnie oderwać papier. Biszkopt przekroić na pół.

Formę wyłożyć folią aluminiową i włożyć w nią pierwszy biszkoptowy blat.
Krok 2 - Sernik na zimno z truskawkami przełożony biszkoptem foto
3
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudzić. Laskę wanilii przekroić na pół, wyciągnąć ziarenka.

W misie umieścić twaróg, mascarpone, ziarenka wanilii i ok. 3 łyżek cukru pudru. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Spróbować czy odpowiada nam stopień słodyczy, w razie potrzeby dosłodzić. Dodać ostudzoną żelatynę, dokładnie zmiksować i wylać na pierwszy biszkoptowy blat.
Krok 3 - Sernik na zimno z truskawkami przełożony biszkoptem foto
4
W masę serową gęsto wkładać obrane i umyte truskawki.
Krok 4 - Sernik na zimno z truskawkami przełożony biszkoptem foto
5
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody, wystudzić.
Na masę z truskawkami ułożyć drugi blat biszkoptu. Na nim ułożyć truskawki pokrojone w plasterki i zalać zimną, tężejącą już galaretką.
Krok 5 - Sernik na zimno z truskawkami przełożony biszkoptem foto
6
Sernik schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego :)
Krok 6 - Sernik na zimno z truskawkami przełożony biszkoptem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 19.03.2015 13:41
pyszności, bardzo apetycznie to ciasto wygląda:)
Pani Domu 24.01.2015 12:55
wspaniały placek
wioleczka83 01.10.2014 15:32
na sam widok ślinka cieknie - mniam
Malgorzata549 07.08.2014 03:08
świetny pomysł
marcia7 08.05.2014 21:15
dobrze wygląda
Katarzyna/kate1980 07.05.2014 21:18
śliczny ten serniczek
gosia561 07.05.2014 16:29
pyszne ciasto
cukiereczek 06.05.2014 17:37
wspaniałe ciasto
cukiereczek 04.05.2014 12:25
truskawkowe ciasto wspaniałe
BernadettaP 30.04.2014 19:25
Poproszę choć mały kawałeczek :)
mysza75 18.12.2013 17:52
pięknie wygląda
czekoladka_m 05.09.2013 19:41
Wspaniały, na pewno zrobię go podczas najbliższego sezonu na truskawki:)
ONY_za_kare 18.06.2013 19:25
taki jak lubię
iziona 18.06.2013 13:28
Zdjęcie krzyczy " Jestem pyszny :)"
KasiaK90 18.06.2013 12:52
przepyszne ciasto
Janina 18.06.2013 11:14
Wspaniałe ciasto;)
msmors 18.06.2013 10:34
pyszne ciasto
paulina2157 18.06.2013 09:16
wspaniale się prezentuje
Katarzyna59 18.06.2013 09:13
apetycznie wygląda
Ola1984 18.06.2013 08:53
Super ciacho :)
IZABELA29 18.06.2013 08:13
doskonały wypiek na ten upał
Agula&Stabi 18.06.2013 07:52
pyszne ciasto:)
Agnieszka-87-25 18.06.2013 07:42
pychota tylko zjeść
Mniam 18.06.2013 07:18
Nie ma to jak sernik na zimno z truskawkami:)
wyattearp 18.06.2013 07:02
i za to uwielbiam truskawki, pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak