Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla z jabłkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
jaja 1 szt.
ocet 1 łyżka
sól szczypta
roztopione masło 2 łyżki
woda 50 ml
olej 2 łyżki
mleko 1/2 szkl.
jabłka 700 g
cynamon 1,5 łyżeczki
cukier puder do obsypania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z jabłkami

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wbić jajko,dodać ocet, sól i masło. Mieszać dodając 50 ml wody. Zagniatać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Uformować kulę, skropić wodą i wstawić do letniego piekarnika na 30 minut.
W tym czasie obrać jabłka, wydrążyć i pokroić w kostkę. Wymieszać z cynamonem.
Ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować olejem i rozwałkować jak najcieniej. Rozłożyć jabłka na cieście, centymetr od każdego brzegu. Ciasto zwinąć w rulon, krótsze brzegi zawinąć pod spód. Posmarować jajkiem. Piec ok. 35 min. w 160 ºC. Podczas pieczenia kilka razy polewać mlekiem. Upieczone posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 17.11.2013 00:16
pysznie wygląda z taką dużą ilością jabłek
dwa pokoje z kuchnią 19.06.2013 10:12
pieknie wygląda- ja robiłam raz i poległam :)
Katarzyna59 19.06.2013 07:53
bardzo smaczna
Olga_SK 18.06.2013 22:39
ale dzisiaj na DS słodkich smakowitości! Struclę uwielbiam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak