Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

knedle z truskawkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
mąka 1 szklanka
jajko 1 sztuka
truskawki ok 20 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: knedle z truskawkami

Najlepsze będą ziemniaki mączne - u nas dostępne są Aster i Bryza.Trzeba je ugotować i albo zemleć, albo przecisnąć przez praskę. Muszą dobrze wystygnąć.

Truskawki najlepiej umyć i wyłożyć na ręcznikach papierowych żeby wyschły, w przeciwnym razie ciasto będzie się źle sklejać.

Ziemniaki, jajko i mąkę zagniatamy razy. Ilość mąki jest orientacyjna - bo wszystko zależy od stopnia wilgotności ziemniaków. Ciasto ma mieć konsystencję miękkiej gumy do żucia.

Są różne metody lepienia knedli, ja dzielę ciasto na porcję, z każdej porcji formuję wałeczek i nożem odcinam równe krążki. Każdy krążek formuję w rękach, na środek wsypuję nieco cukru (małą łyżeczką do kawy) i układam na tym truskawkę. Zlepiam brzegi, jeszcze w dłoniach formuję ładną kulkę.

Knedle gotuję porcjami w dużej ilości osolonej wody - wrzucam je na wrzątek i czekam aż wypłyną, gotuję jeszcze jakieś 5 minut na bardzo wolnym ogniu.

Podaję albo z masłem i bułką, albo z gęstym jogurtem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 27.06.2013 16:57
coś wspaniałego, uwielbiam od dzieciństwa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak