Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smorodinówka.

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarna porzeczka 1 kg
cukier 0,75 kg
wódka 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Smorodinówka.

1. Porzeczki zalewamy wódką. Zamykamy w słoiku i odstawiamy w ciemne miejsce, gdzie temperatura będzie w miarę stała - najlepsza do tego jest piwnica - jeśli ktoś dysponuje :) Odstawiamy na 6 tygodni!

2. Po upływie 6 tygodni zawartość przecedzamy. W jednym słoiku zostawiamy przecedzony alkohol. W drugim porzeczki, do których dosypujemy cukier. WAŻNE! Pilnujemy słoika z porzeczkami w cukrze - co 2-3 dni potrząsamy nim, aby cukier dobrze się wymieszał z owocami i rozpuścił! Ten etap wymaga poświęceń, bo trwa również ok 6 tygodni :) Słoik z alkoholem zostawiamy w spokoju.

3. Po upływie 6 tygodni, podczas których rozpuszczał się cukier, łączymy zawartość obu słoików i tak trzymamy min 8 tygodni - im dłużej, tym lepiej :P

4. Po 8 tygodniach odcedzamy, rozlewamy do butelek i cieszymy się smakiem lata :)


U mnie została ostatnia butelka z zeszłego roku! Niebawem robimy partię 2013!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.09.2013 18:13
lubię takie smakołyki :)
alaaa 19.08.2013 21:52
już czuję ten smak i zapach
Grazyna0211 05.08.2013 18:26
pyszna nalewka
artur7 30.07.2013 15:25
nie spotkalem jeszcze takiej nazwy ale fajna
caralajna 13.07.2013 07:13
domowe nalewki uwielbiam, intrygująca nazwa
Stenka 28.06.2013 13:51
smaczniutka nalewka
Olga_SK 22.06.2013 21:41
Pyzo! Nie dodaję, ale chętnie w tym roku wypróbuję!
SmacznaPyza 22.06.2013 21:18
nie dodajesz trochę zrobionej wcześniej nalewki na młodych listkach porzeczki ?
Olga_SK 22.06.2013 19:09
Anno! Skorzystam z Twej rady - dążę do smakowego ideału smorodinówki :D
Anna169Hosz 22.06.2013 18:56
Ja do smorodinówki dodaje jesze kilka młodych pędów porzeczki...popieram to rewelacyjna nalewka.
Olga_SK 22.06.2013 18:02
zapewniam, że tak! To klasyk rodzinny :) Mama robiła co roku, ja w zeszłym debiutowałam! Moim zdaniem to najlepsza z nalewek! Tylko trzeba zebrać najbardziej dojrzałe porzeczki - dzięki temu nalewka będzie miała niezwykły smak i cudny aromat!
adelajda 22.06.2013 17:56
nazwa obłędna a czy tak samo smakuje ?
Cranberry 22.06.2013 17:22
poproszę jednego na zdrowie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak