Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie koperkowym podane z surówką z czerwonej kapusty
1. Do dużej miski przekładamy mięso, jeśli mamy w domu maszynkę do mielenia warto samodzielnie zmielić mięso. Ja użyłam mięsa z indyka, ale równie dobrze można użyć mięsa drobiowego czy wieprzowego. Pulpety z indyka są w smaku niezwykle delikatne, właśnie dlatego najczęściej to mięso wybieram.
2. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Mięso doprawiamy solą i pierzem, dodajemy pokrojoną cebulę, startą marchewkę, jajko, kaszę manną i namoczoną w mleku bułkę. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
4. W dużym garnku zagotowujemy wodę i dodajemy dwie łyżki jarzynki/soli, lub tak jak w moim przypadku używamy wywaru warzywnego.
5. Z mięsa formujemy zgrabne pulpety, obtaczamy w mące i wrzucamy na gotujący się wywar.
6. Pulpety gotujemy ok. 20minut.
7. Do mniejszego garnuszka odlewamy pół szklanki wywaru, dodajemy jogurt lub śmietanę, pęczek posiekanego koperku, łyżeczkę suszonego koperku. Chwilę gotujemy, a następnie zagęszczamy sosik, jeśli jest taka potrzeba, łyżką mąki pszennej. Na koniec sos doprawiamy solą i białym pieprzem.
8. Pulpety odcedzamy i zalewamy przygotowanym sosem koperkowym.
9. Podajemy z młodymi ziemniakami/kluskami śląskimi i ulubioną surówką. W moim przypadku bardzo prosta surówka z czerwonej kapusty.
10. Kapustę drobno szatkujemy i przez ok.5 minut blanszujemy.
11. Zblanszowaną kapustę przekładamy do miski. Doprawiamy sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodajemy ok. płaskiej łyżki soli i odstawiamy do lodówki na 20minut.
12. Cebulę i pora szatkujemy dość drobno. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
13. Do kapusty dodajemy cebulę, pora, starte jabłka, śmietanę i majonez. Wszystko razem ze sobą mieszamy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, cukrem, ewentualnie jeszcze solą. Dobrze, żeby surówkę przed podaniem wstawić na ok. godzinę do lodówki.