Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe placuszki z truskawkami
1. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
2. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.
3. Jogurt, serek waniliowy i śmietanę dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy rozpuszczone masło, utarte z cukrem żółtka i esencję waniliową.
4. Mąkę przesiewamy, choć w przypadku krupczatki nie jest to konieczne. Przesianie mąki zajmuje dosłownie chwilę, więc robię to już z przyzwyczajenia:).
5. Mąkę dodajemy niewielkimi porcjami do masy jajeczno-jogurtowej, aż do uzyskania gładkiej masy, pozbawionej grudek. Można użyć miksera, choć ja preferuję użycie drewnianej łyżki:).
6. Na samym końcu delikatnie masę łączymy z ubitymi białkami. Trzeba to robić ostrożnie, żeby piana nie opadła.
7. Teflonową patelnią smarujemy olejem rzepakowym lub słonecznikowym, najlepiej za pomocą ręcznika papierowego.
8. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy na plasterki.
9. Placuszki smażymy na niezbyt dużym gazie, układamy na cieście kilka plasterków truskawek, a kiedy zobaczymy, że boki placuszka lekko się zrumieniły, odwracamy placki na drugą stronę.
10. Truskawki można od razu wymieszać z ciastem, ale ułożenie ich na cieście podczas smażenia sprawia, że po prostu ładniej wyglądają.
11. Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy.
12. Gotowe placki układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami i świeżymi listkami mięty.