Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa chałka drożdżowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże świeże 40 g
cukier 20 g
woda 3-4 szklanki
masło 50 g
sól 20 g
mak do posypania
jaja 2 do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa chałka drożdżowa

Drożdże rozrobić z cukrem i 1/2 szklanki wody. Mąkę przesiać, połączyć z drożdżami i wodą. Wodę dodawać stopniowo, u mnie wystarczyły niecałe 3 szklanki wody. Wyrobić gładkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i sól. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, ok 1 godziny - do podwojenia objętości. Następnie na blasze posmarowanej tłuszczem formować chałki w ten sposób, aby najpierw pleść warkocz większy, a na niego położyć mniejszy. Pozostawić do wyrośnięcia - ok 30 minut. Po tym czasie chałkę posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem. Piec ok 40 minut w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzić patyczkiem , czy jest sucha w środku.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 22.02.2014 16:55
apetyczna chałeczka
Renata22 13.11.2013 18:24
jak pięknie wyrosła!
olkaaa 02.11.2013 20:16
bardzo lubię
fotoviderek 01.07.2013 08:01
Uwielbiam chałki domowe :)
Alex_M 15.06.2013 14:25
uwielbiam z masełkiem i do tego mleko :D
Habibi 14.06.2013 18:12
o jejku - i do niej świeże masełko i mleko :))
Janina 14.06.2013 09:32
Aż czuję jej zapach, mniam pychota;)
aisoglam 13.06.2013 23:54
Rewelacja, smak z dzieciństwa :)
msmors 13.06.2013 22:42
uwielbiam chałkę
treonina 13.06.2013 22:38
super wyrosła
kasiaw 13.06.2013 22:28
wolę z kruszonką niż z makiem ale i tak jest pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak