Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z otrębami żytnimi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 900 gram
otręby żytnie 300 gram
woda letnia 3/4 litra
sól 2 łyżeczki
drożdże 40 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z otrębami żytnimi

Do mąki i otrąb wrzucić pokruszone drożdże, dodać ciepłą wodę, sól. Wszystko razem wyrabiać tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie przywierać do rąk. Zagnieść i przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Ciasto dodać do formy i ponownie zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nagrzać piekarnik do temperatury 210 stopni, na najniższym poziomie piekarnika piec ok. godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 15.06.2013 21:15
Piekę również chlebuś,ale z żytnimi otrębami jeszcze nie robiłam
Aga123 14.06.2013 21:25
Pyszny, polecam. Błąd w składnikach! Nie wiem czemu, ale zostało powielone z wcześniejszego przepisu z ziemniaczanych łódeczek. Edycje nic nie dały. Pozdaję prawidłowe składniki: 900 gram mąki; 300 gram otrąb żytnich; 3/4 litra wody letniej; 2 łyżeczki soli; 40 gram drożdży.
Megg 14.06.2013 21:10
pyszny i zdrowy taki chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak