Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem i z suszonymi pomidorami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 55 dag
sól 1/2 łyżeczki
olej 1 łyżka
Farsz:
cebula 2 szt
masło klarowane do smażenia
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 2 płaskie łyżeczki
sól 1 łyżeczka
wiórki suszonych pomidorów 30 g
woda 300 (gorąca)
wołowina 50 (z rosołu)
kolendra mielona 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem i z suszonymi pomidorami

ciasto:

Do miski wlej gorącą wodę z olejem i wsyp pół łyżeczki soli. Woda nie może być wrząca, ale ma być wyraźnie gorąca. Do takiej mieszaniny dodaj przesianą mąkę i zagnieć z tego gładkie ciasto.Odstaw je na chwilę, ale nie zapomnij przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie obeschło.

farsz (około 40-50 szt.)

Mięso pokrój na kawałki i zmiel albo rozdrobnij w kielichu blendera. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle klarowanym. Nic się nie stanie, jak się zrumieni – ja nawet tak wolę, ma wtedy głębszy smak. Wymieszaj cebulę ze zmielonym mięsem i dodaj przyprawy. Jeśli farsz będzie zbyt suchy, warto dolać trochę rosołu.
Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj dość cienko i wykrój kółka. Na każdym z nich układaj porcję farszu i zlepiaj. Pierogi układaj na kuchennej ściereczce, uważając, aby się nie stykały ze sobą.
W dużym garnku zagotuj wodę, osól ją i dodaj trochę oleju (zapobiegnie to sklejaniu się gotowych pierogów bądź też ograniczy ich zapędy ku temu :) ). Ulepione pierogi wrzucaj do wrzątku i gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia. Gotowe odławiaj łyżką cedzakową i podawaj z zezłoconą cebulką lub posypane wiórkami pomidorów.
Smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 14.07.2013 11:00
chyba takich nie jadłam
Kolorowa 16.06.2013 12:42
dobry skład ;)
KasiaK90 16.06.2013 08:11
uwielbiam takie pierożki
Piotr-21 15.06.2013 22:01
pyszne pierogi
Barbara/zuza22_85 15.06.2013 21:17
bardzo dobre
gosia1988 15.06.2013 20:31
na pewno smaczne
Milena87 15.06.2013 20:29
z takim nadzieniem na pewno smaczne
zolzica 15.06.2013 20:27
polecam! :)
IwonaDD 15.06.2013 20:20
super te pierożki, takich jeszcze nie jadłam,ale sądząc po składnikach, bardzo udany duet z mięsa i suszonych pomidorów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak