Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślicznotka

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na kruche spody
mąka tortowa 400 g
masło 200 g
żółtko jajek 4 szt
kwaśna śmietana 3 łyżki
cukier puder 120 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
powidła śliwkowe 1 słoik
Składniki na bezę:
białko 6 szt.
cukier 200 g
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
orzechy włoskie 250 g
Krem:
mleko 2 szklanki
cukier 1/2 szkl.
cukier waniliowy 1 paczka
żółtko jajek 2 szt.
mąka pszenna 3 płaskie łyżki
mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
masło miękkie 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ślicznotka

Dwie blaszki o wymiarach ok. 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć, szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części, które rozwałkować i wyłożyć na blaszkach.Oba placki wysmarować powidłami.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli i stopniowo cukier. Na koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Piana będzie gotowa gdy będzie gęsta i lśniąca.
Gotową pianę wyłożyć na wysmarowanych powidłami plackach. Obsypać orzechami. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, ok 40 minut.
Blaszki ustawić jedna pod drugą. Jeśli nie mamy dwóch takich samych blaszek, placki można piec jeden po drugim, jednak wtedy lepiej pianę na drugi placek ubić tuż przed wstawieniem do piekarnika.Gotowe blaty ostudzić.

W 1 szklance mleka rozmieszać mąki, cukier i żółtka. Resztę mleka zagotować, dodać zimne mleko z dodatkami. Gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i przybierze konsystencję budyniu. Wierzch masy przykryć folią spożywczą by nie zrobił się kożuch i wystudzić
Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ostudzoną masę, cały czas ucierając, aż powstanie puszysty krem.
Kruche blaty z bezą przełożyć przygotowanym kremem. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 10.02.2014 11:35
Rzeczywiście śliczna :-)
Jagódka77 06.01.2014 13:29
Prawdziwa ślicznotka i do tego smaczna
IZABELA29 06.12.2013 17:24
doskonałe ciasto
alaaa 04.12.2013 20:29
nazwa pasuje idealnie to faktycznie ślicznotka
migotka28 06.11.2013 22:37
no naprawdę to ciacho to slicznotka
mysza75 01.11.2013 14:24
prawdziwa ślicznotka
caralajna 03.10.2013 21:05
nazwa adekwatna, pyszne ciasto
Alex_M 17.06.2013 09:30
dla mnie to Pani Walewska :D ale ciasto pycha!
halina17 16.06.2013 12:05
Pysznie wygląda ciasto.
Janina 16.06.2013 10:24
Ślicznotka i pychotka, zabieram ;)
Konczi 16.06.2013 08:35
fantastycznie się zapowiada, zabieram do siebie :)
malaczarna23 16.06.2013 08:08
ślicznotka:) musi być bardzo smaczna:)
jasiek 16.06.2013 01:47
orzechowe najlepsze
Sroczka 15.06.2013 23:43
Fajna nazwa, a ciasto przepysznie wygląda.
aisoglam 15.06.2013 23:11
Śliczna ślicznotka ;) i smaczna!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak