Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka drobiowa
2 marchewki
pietruszka
kawałek pora
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz
opakowanie żelatyny na 2,5l wody (60g)
natka pietruszki
puszka groszku konserwowego
W garnku zagotować 2,5l wody. Wrzucić mięso, warzywa i przyprawy (oprócz groszku i natki). Gotować na niewielkim ogniu ok godzinę aż mięso i warzywa będą miękkie. Wywar przecedzić. Mięso pokroić w kostkę a marchewkę w plasterki. Pozostałe warzywa wyrzucić. W razie konieczności doprawić jeszcze wywar do smaku.W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuścić żelatynę następnie zagotować i wymieszać z wywarem.W jednej większej lub kilku mniejszych salaterkach układać natkę, marchewkę, groszek i mięso. Następnie zalać ciepłym wywarem i poczekać aż ostygnie. Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.