Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 100 gram
mleko 2 szkl
cukier 210 gram
żółtko jajek 8 szt
jajko 4 szt
cukier waniliowy 4 łyżki
mąka tortowa 1 kg
sól
masło 140 gram
olej do smażenia
lukier
cukier puder 150 gram
białko 1/2 szt
skórka kandyzowana pomarańczow 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Lukier :

białko właściwie połowę białka i 150 gram cukru pudru rozmieszałam i dodałam do niego skórkę pomarańczową którą dostałam od świadomego odżywiania .

Rozczyn do pączków:

drożdże skruszam do miseczki , dodałam 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki cukru i pół szklanki ciepłego mleka. Mieszam i zostawiam do wyrośnięcia na 15 - 20 minut.
Jajka i żółtka ucieram z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym
Mąkę przesiewam do dużej miski i mieszam z solą. Do mąki dodaję wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Mieszam, na koniec dodając ubite jajka. Wyrabiam przez 15 minut, dodaję stopione masło i wyrabiam jeszcze przez kolejne 5 minut. Przykryte ściereczką ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 2 godzinach) wałkuję go na gruby placek (można podsypać lekko mąką). Z ciasta wycinam krążki szklanką i odkładam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Pączki smażę na oleju. Wyjmuję na ręcznik papierowy.
W lekko ostudzone szprycuje dżem truskawkowy
Polewam lukrem zmieszanym ze skórką pomarańczową dostałam ja od świadomego odżywiania i się przydała jak znalazł

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 29.08.2013 16:58
bardzo lubię
KasiaK90 28.06.2013 10:57
pyszne pączusie
Pietruszka 27.06.2013 21:18
uwielbiam pączki
reniatka 27.06.2013 20:48
jak dla mnie to z takimi paczkami tłusty czwartek moze byc co czwartek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak