Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ananasowo-kokosowe w stylu Pina colada

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
mąka tortowa 130 g
cukier 100 g
śmietana kremowa 30% 500 ml
serek mascarpone 1 opakowanie
wiórki kokosowe 50 g
migdały 50 g
mleko kokosowe 150 ml
woda 100 ml
cukier puder 50 g
Żelatyna wieprzowa Prymat
ananas z puszki 1 opakowanie
wódka 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ananasowo-kokosowe w stylu Pina colada

BISZKOPT:
1. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy ze 100 g cukru.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3. Do ubitej piany z białek dodajemy delikatnie mieszając masę żółtkową, łącząc z przesianą mąką.
4. Starannie wymieszaną masę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni, na złoty kolor.

KREM:
1. Ananasy odsączamy, a sok łączymy z alkoholem i nasączamy wystudzony biszkopt.
2. Migdały, parzymy, obieramy ze skórki i drobno siekamy.
3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, gdy lekko przestygnie dodajemy mleko kokosowe.
4. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder.
5. Ubitą śmietanę łączymy z żelatyną, serkiem mascarpone, migdałami i większą częścią ananasów. Wszystko dokładnie mieszamy, pozostawiamy do lekkiego zastygnięcia.
6. Gdy krem lekko zastygnie wykładamy go na nasączony biszkopt formując górkę.
7. Posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy pozostałymi ananasami, wkładamy do lodówki.

SMACZNEGO !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 06.01.2014 19:53
Warto wypróbować.
Bernadeta1 29.11.2013 00:14
kusi smakiem i wyglądem
Janina 30.06.2013 19:12
Jaki okaz smaku ;)
Habibi 30.06.2013 12:12
Widzę, że nastała moda na to ciasto ;) Kiedy ja zrobiłam je kilkanaście lat temu na jakieś spotkanie - niektórzy twierdzili, że to dziwne połączenie smaków... hehe ;) Teraz Polacy już znają smak pinacolady, więc nikogo to połączenie już nie dziwi ;) Uwielbiam takie ciasta zwłaszcza latem - prosto z lodówki :)
SmakolykiJoanny 30.06.2013 07:44
Brzmi smacznie i fajny ma wygląd :)
babajaga1969 30.06.2013 00:48
pyszne, coś dla nie
Renata9 29.06.2013 22:45
super ciacho
biatriss 29.06.2013 22:22
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak