Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki Ewy.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jagody 0,5 litra
cukier 15 łyżeczek,do jagód
mąka tortowa 0,7 kg
drożdże 70 g
mleko 250 ml
cukier 2\3 szklanki
olej 100 ml
sól 1 szczypta
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki Ewy.

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać,aby było dobrze ciepłe,ale nie gorące.Wsypać do niego dwie łyżki cukru (z 2\3 szklanki przygotowanej na ciasto),wymieszać.Dołożyć do niego drożdże i rozmieszać je dokładnie.Ja rozgniatam i mieszam ręką rozcierając.Przykryć ściereczką,aż rozczyn podrośnie. w tym czasie do dużej miski przesiać mąkę pszenną,dosypać pozostały cukier ( z przeznaczonej na ciasto ilości),szczyptę soli. Wlać wyrośnięty zaczyn,wbić jajka i wyrabiać ręką powoli dolewając olej.Wyrobić gładkie,jednolite i elastyczne ciasto.Przykryć ściereczką ciasto i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok 1 - Jagodzianki Ewy. foto
2
W tym czasie wypłukać jagódki i osączyć na sicie. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywać porcjami kawałki,na podsypanej mąką stolnicy wałkować na dość cienkie placki i dużą szklanką (np.od piwa) wykrawać kółka.Lekko je rozpłaszczać.
Krok 2 - Jagodzianki Ewy. foto
3
Na każdym kółku kłaść po ok. płaskiej łyżeczce jagód i posypać 1\3 płaskiej łyżeczki cukru.
Krok 3 - Jagodzianki Ewy. foto
4
Dobrze skleić brzegi i uformować bułeczki.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać bułeczki,sklejeniem do dołu i odstawić na 10-15 minut do podrośnięcia.
Krok 4 - Jagodzianki Ewy. foto
5
W tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni,po czym piec bułeczki 15 minut,do zarumienienia.Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.Z tej ilości wyszły 43 bułeczki. Do jagód można wsypać troszkę mąki ziemniaczanej,co zapobiega wypływaniu soku z bułek podczas pieczenia.
Krok 5 - Jagodzianki Ewy. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 30.06.2013 19:45
Bardzo kusząco wyglądają.
Janina 30.06.2013 18:58
Poproszę taką bułeczkę;-))
adelajda 30.06.2013 16:01
lubię ciasta z owocami
jasiek 30.06.2013 15:34
smaki dzieciństwa
IwonaDD 30.06.2013 15:02
ale bym się poczęstowała, aż ślinka cieknie na ich widok
bogusia19 30.06.2013 14:25
kojarzą mi się z latem
dodi 30.06.2013 14:04
od razu do ulubionych
gusia1000 30.06.2013 13:41
Pyszne, nic dodać, nic ująć.
Marta1986 30.06.2013 13:40
pyszności słodkości
Bernadeta1 30.06.2013 13:25
ale pcha takie jagodzianki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak