Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka ziemniak dorsz szpinak

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak mrożony 400 gram
filet z dorsza 2 sztuki
ziemniaki 4 duże
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól
śmietana 30% 0,5 szklanki
mąka 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa cała Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka ziemniak dorsz szpinak

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Rybę - ja używam dorsza, ale może być inna morska ryba myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.

łyżkę masła rozgrzewamy na patelni z odrobiną pieprzu i posiekanym czosnkiem, wrzucamy szpinak i odparowujemy. Zamiast mrożonego może być oczywiście świeży. Ważne jest by dobrze odparować wodę. Dosalamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem i układamy pierwszą warstwę - ziemniaki. Na ziemniaki wykładamy szpinak, potem rybę, znowu ziemniaki, szpinak i kończymy ziemniakami.

Śmietanę mieszamy z mąką i świeżo startą gałką muszkatołową. Zalewamy zapiekankę. Oczywiście przepis można odchudzić i użyć chudszej śmietany.

Pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 45-50 minut (wszystko zależy od odmiany ziemniaków i tego jak grubo zostały pokrojone).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 13.07.2013 16:24
rewelacyjna
Katarzyna59 24.06.2013 07:52
fajny przepis
Magiczna_Kuchnia 24.06.2013 00:39
Fajny pomysł na dorsza
gosia561 24.06.2013 00:12
super rybna zapiekana
angelika14 23.06.2013 22:25
takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam
Monika-twin 23.06.2013 22:20
moje takze smaki :)
marta19 23.06.2013 22:19
ciekawy pomysł
ewka1978 23.06.2013 21:57
pyszny pomysł
Mona73 23.06.2013 21:27
dobry obiad
gotujebochce 23.06.2013 21:10
super wygląa
Gracer 23.06.2013 20:41
moje smaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak