Przepis i sposób przygotowania na: JAJKO SADZONE NA SZPARAGACH Z BESZAMELEM.
by sięgała do połowy wysokości warzyw ustawionych pionowo. Do gotującej się wody
włożyłam związane ze sobą szparagi i gotowałam 10-15 minut, nie zanurzając ich główek
(wtedy mogą się rozgotować), do miękkości - tak, by widelec łatwo dało się w nie wbić. Po ugotowaniu szparagi odcedziłam i zostawiłam w cieple, by nie przestygły.
W czasie gotowania szparagów przygotowałam sos:
rozpuściłam masło, dodałam mąkę i przygotowałam zasmażkę. Następnie wlałam mleko,
ciągle mieszając, aby pozbyć się grudek. Dodałam sok z cytryny, wciąż mieszając.
Doprawiłam i zagotowałam ciągle mieszając, aby sos zgęstniał.
Na patelni rozgrzałam olej, wbiłam jajka i usmażyłam, posypując zmieloną papryką, solą i pieprzem.
Na talerz wyłożyłam porcję gorącego, gęstego sosu, ułożyłąm szparagi i jajko.
Wszystko oprószyłam mieloną papryką i świeżo zmielonym pieprzem.
SMACZNEGO!