Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki z serem, jabłkami, jogodą goji i imbirem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 80 g
mleko 50 ml
drożdże 5 g
mąka pszenna 250 g
cukier puder 50 g
jajko 2 szt
śmietana 1 łyżka
esencja waniliowa 1 łyżeczka
jabłka 2 szt
jagody goji 2 łyżeczki
serek waniliowy 150 g
imbir 1 kandyzowany

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki z serem, jabłkami, jogodą goji i imbirem

W rondelku rozpuścić mleko i masło, dodać drożdże, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodać mąkę, cukier, sól, śmietanę,esencję i 1 roztrzepane jajko. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka obrać, pokroić na drobne kawałki. Jagody i imbir namoczyć.
Wyrośnięte ciasto należy przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na kształt prostokąta. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować serek waniliowy, wyłożyć jabłka oraz odsączone bakalie. Ciasto zwinąć w rulon ( zwijać od dłuższego boku). Tak przygotowany rulon przekroić na 6-7 części.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć bułeczki. Tortownicę przykryta folią wstawić do lodówki na ok. 1-2godz. (opcjonalnie, można też od razu piec) Po schłodzeniu bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym już piekarniku (160-170C) ok. 40minut.
/przepis pochodzi z książki "mała paryska kuchnia Rachel Khoo"/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 07.11.2013 19:07
takie wypieki bardzo lubię .
BeataJ 27.06.2013 22:52
oczywiście palce lizać :)
Alex_M 27.06.2013 11:10
super buleczki!
Katarzyna59 25.06.2013 08:24
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak