Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki drobiowe z sosem musztardowym
500g mięsa gulaszowego drobiowego
1 bułka żytnia
1 jajko
sól
szczypta ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
mąka do obtaczania
2 łyżki oleju do smażenia
sos
500ml wody
100ml śmietanki 30%
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól
1 łyżka mąki
Mięso (nie odrzucaj skórek)wraz z bułką zmieliłam w maszynce, dodałam jajko, sól, zioła i rozdrobniony czosnek. Dokładnie wymieszałam masę. Nakładałam łyżką formuję kulki i obtaczałam w mące.
Podsmażam pulpeciki z dwóch stron by lekko się zarumieniły. Zalewam wodą wymieszaną ze śmietanką i lekko doprawiam solą. Dodaję gałązkę rozmarynu. Duszę na małym ogniu 15 min. Wyciągam pulpety, dodaję musztardę i mąkę i szybko mieszam i zagotowuję.
Smacznego