Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimtsterne

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielone migdały 150 g
białko 2
cukier puder 200 g
cynamon 2 lyzeczki
orzechy laskowe 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zimtsterne

Kroki postępowania

1
Zimtsterne to najpopularniejsze niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Choć te prawdziwe ciasteczka składają się tylko ze zmielonych migdałów, to dla mnie lepsze są wymieszane z orzechami laskowymi :) Zmielone migdały i orzechy laskowe mieszamy z cynamonem.
Krok 1 - Zimtsterne foto
2
Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier puder. Do białka dodajemy orzechy i mieszamy. Ciasto układamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Foremką w kształcie gwiazdki wykrawamy ciasteczka. Ciasto jest bardzo lepkie, można podsypać je trochę cukrem pudrem.
Krok 2 - Zimtsterne foto
3
Ubijamy drugie białko z cukrem pudrem i pędzelkiem smarujemy ciasteczka, Pieczemy ok. 15 minut w 140 stopniach (termoobieg) na najniższym poziomie.
Krok 3 - Zimtsterne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak