Przepis i sposób przygotowania na: Tort kokosowy z masą ananasową
Kroki postępowania
- 3 łyżki mąki krupczatki
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
Najpierw pieczemy biszkopt: białka ubić. Gdy będą już sztywne dodajemy na zmianę żółtko i składniki sypkie.
- 100 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
- 3 białka
Teraz ciasto kokosowe: białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy wiórki i mieszamy do połączenia się składników.
- 340 g ananasa z puszki
- 1 budyń śmietankowy z cukrem
- 200 g masła
Na soku który został z ananasów gotujemy budyń. Płynu musi być 300 ml, więc jeżeli soku jest za mało to dodać wody. Masło ucieramy (najlepiej starym dobrym sposobem: donica + kula do ucierania), następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Odłożyć 4 plastry ananasa, resztę pokroić w kostkę i dodać do kremu, wymieszać łyżką.
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru
- 50 g masła
- 6 łyżek mleka
I zostaje polewa: wszystko wrzucamy do rondelka, mieszamy, gotujemy i studzimy.
Gotowe!