Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarnisty chleb na drożdżach

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 2 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
woda letnia 1 szklanka
olej roślinny 2 łyżka
cukier trzcinowy 1 łyżka
sól 1 łyżka
drożdże świeże 25 g
mleko letnie 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarnisty chleb na drożdżach

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 1 szklankę mąki pszennej oraz cukier. Zamieszać i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać łyżką i zagnieść ciasto(ok. 10 minut), dopóki nie będzie się lepiło do rąk i będzie elastyczne. W misce umieścić wyrobione ciasto, odstawić na ok. 1 godzinę pod ściereczką, aby wyrosło. Po tym czasie chleb jeszcze chwilę wyrabiać, uformować kulę, naciąć krzyż, przykryć ścierką i odstawić na 30 minut. Piec 45 minut w 180 st.(termoobieg).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 11.07.2013 10:58
też często piekę chleb, ale nie dodaję drożdży, robię na naturalnym zakwasie :) polecam!
Habibi 11.07.2013 10:52
a ja się właśnie zastanawiam, jaki chlebek dzisiaj upiec :) uwielbiam domowe pieczywko :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak