Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki z budyniem czekoladowym

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżecz.
cukier waniliowy 1 łyżecz.
cukier puder 1 szkl.
mleko 1 szkl.
olej 80 ml
jajko 1 szt.
budyń czekoladowy 1 szt.
mleko 1,5 szkl.
cukier 3 łyż.
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z budyniem czekoladowym

Kroki postępowania

1
Wypełnienie: W połowie szklanki zimnego mleka rozpuszczam budyń z cukrem. Pozostałą szklankę mleka doprowadzam do zagotowania w rondlu. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę budyniową i gotuję na niewielkim ogniu aż do otrzymania gęstego budyniu, zdejmuję garnuszek z ognia i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.
Krok 1 - Muffinki z budyniem czekoladowym foto
2
Ciasto: W jednej misce mieszam suche składniki (mąkę, proszek, sodę, cukier, cukier waniliowy), a w drugiej mokre składniki (olej, jajko i mleko). Łączę zawartość obydwu misek, mieszam łyżką tylko do połączenia składników.
Krok 2 - Muffinki z budyniem czekoladowym foto
3
W formie na muffinki rozkładam papierowe papilotki, nakładam do nich połowę masy, następnie wykładam 2 łyżeczki zimnego budyniu i przykrywam pozostałym ciastem.
Krok 3 - Muffinki z budyniem czekoladowym foto
4
Wstawiam blachę do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę muffinki 20 - 25 minut.
Po ostudzeniu dekoruję babeczki polewą czekoladową.
Krok 4 - Muffinki z budyniem czekoladowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 16.07.2013 21:01
ooo z budyniem jeszcze nie jadłam-super
Pyszota 16.07.2013 19:40
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak