Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczny sernik tradycyjny

5.0
(162)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na najlepszy sernik pod słońcem - puszysty, kremowy, po prostu rozpływający się w ustach! Klasyczny sernik tradycyjny nie ma sobie równych!

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 sztuki
śmietana 18% 2 łyżki
masło 250 gramów
cukier 1 szklanka
mąka krupczatka 2 szklanki
jajko 1 sztuka

Masa serowa:

masło 250 gramów
cukier puder 2 szklanki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
kasza manna 1 łyżka
jajko 9 sztuk
twaróg 1,5 kilograma
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczny sernik tradycyjny

Prosty i sprawdzony przepis na klasyczny sernik tradycyjny, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Szybki i łatwy do upieczenia. Możecie przygotować go na kruchym spodzie lub bez - decyzja należy do Was. Masa serowa wychodzi delikatna, kremowa i wilgotna. 

Kroki postępowania

1

Spód: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatam, formuję kulę, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkuję na lekko podsypanej mąką stolnicy, przenoszę na wałku na brytfannę (o wymiarach 36 cmx20 cm) wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem i podpiekam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10 minut aż wierzch stanie się lekko rumiany.

Krok 1 - Klasyczny sernik tradycyjny foto
2

Masa serowa: Miękkie masło ucieram, po chwili dodaję partiami przesiany cukier puder i dalej miksuję aż do otrzymania puszystej masy.

Krok 2 - Klasyczny sernik tradycyjny foto
3

Następnie wbijam po jednym żółtku do maślanej masy i dalej ucieram. Po czym stopniowo (po 1 łyżce) dodaję ser twarogowy z wiaderka i ponownie ucieram. Na koniec dodaję przesiany budyniowy proszek oraz kaszę mannę, dokładnie mieszam. Pozostałe białka (z 9 jaj) ubijam na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączę z serową masą za pomocą dużej drewnianej łyżki.

Krok 3 - Klasyczny sernik tradycyjny foto
4

Dokładnie wymieszaną masę serową wykładam na ostudzony, podpieczony spód, wyrównuję powierzchnię łyżką i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 70 minut.

Krok 4 - Klasyczny sernik tradycyjny foto
5

Jeśli wierzch sernika zacznie się zbyt szybko rumienić z wierzchu to przykrywam go kawałkiem folii aluminiowej.
Po 70 minutach wyłączam piekarnik i pozostawiam ciasto na 15 minut. Następnie uchylam drzwi piekarnika i pozostawiam sernik jeszcze na 20 minut, po czym wyjmuję i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.

 

Krok 5 - Klasyczny sernik tradycyjny foto

Sprawdź też przepis na sernik z brzoskwiniami. Jest pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolina 19.12.2023 09:40
Czy ten sernik można piec w piekarniku parowym ?
dianeczka20 23.12.2019 11:14
Jestem laikiem w pieczeniu ale moim zdaniem brakuje kilku informacji zarówno w składnikach jak i w przepisie, nigdzie nie ma informacji które składniki są na spód, można skorygować ten przepis albo prosić o informację? Właśnie próbuję go upiec...
polly66 03.12.2013 00:16
pięknie wyrósł
Lis 04.11.2013 22:51
Przepysznie się ten sernik zapowiada:)
sylwia_mc 04.10.2013 15:31
Przepiękny sernik. Mogę u Ciebie zamówić całą blaszkę?????
22.07.2013 22:05
Ładnie wyglądający sernik jutro będę go robić:)
22.07.2013 22:04
Piękny sernik musi dobrze smakować jutro będę go robić:)
wyattearp 17.07.2013 12:32
przepysznie wygląda
Andrzej8 17.07.2013 12:20
uwielbiam serniki a ten wygląda bardzo apetycznie
monisia1977 17.07.2013 08:13
super wygląda
Krzysztof15 16.07.2013 22:10
pysznie wygląda
Wiesława1 16.07.2013 21:32
wspaniały!!!
kokoszka
kokoszka 16.07.2013 20:57
pycha serniczek
reniatka 16.07.2013 20:56
wyśmienity serniczek
agnieszka214 16.07.2013 20:53
ale super serniczek
Agata3 16.07.2013 20:41
Świetnie wygląda i z pewnością smakuje :)
Marta11 16.07.2013 20:28
uwielbiam taki sernik
iziona 16.07.2013 20:10
Piękny jak z cukierni
Olga_SK 16.07.2013 19:54
Mamusia moja taki robi! Pyszota!!
Gracer 16.07.2013 19:45
niebiańska klasyka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak