Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z jelenia z grzybami i kapustą

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec z jelenia 500 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
kapusta kiszona 1 szkl.
musztarda 6 łyżecz.
boczek wędzony 6 plastrów
mąka 3 łyż.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
ziele angielskie 4 ziarna
pieprz 4 ziarna
śmietana 18 proc 150 g
rosół 1 szkl.
olej do smażenia 1/3 szkl.
grzyby suszone 300 ugotowane

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z jelenia z grzybami i kapustą

Kroki postępowania

1
Mięso z jelenia kroję w cienkie plastry w poprzek włókien. Następnie każdy plaster przykrywam folią spożywczą i rozbijam tłuczkiem. Mięso posypuję z każdej strony solą, pieprzem i słodką papryką, odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę.
Krok 1 - Roladki z jelenia z grzybami i kapustą foto
2
Ugotowane, suszone grzyby kroję na mniejsze kawałki. Kapustę obgotowuję we wrzątku, aż zmięknie, dokładnie odsączam i pozostawiam do ostudzenia. Grzyby mieszam z pokrojoną kapustą, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Każdy rozbity plaster mięsa smaruję musztardą, kładę plasterek boczku, nakładam trochę masy grzybowo-kapuścianej i zawijam tworząc roladkę.
Krok 2 - Roladki z jelenia z grzybami i kapustą foto
3
Owijam każdą roladkę białą nitką, aby mięso nie rozpadło się w czasie duszenia. Obtaczam mięso w mące pszennej i smażę kilka minut na dobrze rozgrzanym oleju na głębokiej patelni z każdej strony tak aby pozamykać wszystkie pory w mięsie (zabieg ten sprawi, że mięso będzie soczyste).
Obsmażone roladki zalewam gorącym rosołem, dodaję listki laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie, przykrywam pokrywką i duszę na niewielkim ogniu ok. 1,5 do 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. W razie czego podlewam roladki rosołem. Na koniec zaprawiam powstały sos śmietaną. Podaję z ziemniakami i buraczkami.
Krok 3 - Roladki z jelenia z grzybami i kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 11.01.2014 10:07
wygląda pysznie
Czarnula87 16.07.2013 20:45
pyszne, tylko gdzie kupić to mięsko???

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak