Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Pieczeń cielęca nadziewana jajkami - Krok po kroku

5.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słonina 5 dag
szynka 5 dag
jajko 1 szt.
borowiki 3 łyżki
cielęcina bez kości 1 z udźca
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
jajko ugotowane na twardo 2 szt.
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Pieczeń cielęca nadziewana jajkami - Krok po kroku

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 1 - Wielkanoc: Pieczeń cielęca nadziewana jajkami - Krok po kroku foto
2
1 kg cielęciny bez kości rozbić na cienki płat, natrzeć Przyprawą do pieczeni Prymat (1 łyżeczka), posypać 3 łyżkami rozkruszonych borowików suszonych i pokryć słoniną pokrojoną na cienkie plastry (5 dag).
Krok 2 - Wielkanoc: Pieczeń cielęca nadziewana jajkami - Krok po kroku foto
3
Szynkę (5 dag) i 2 jajka ugotowane na twardo drobno posiekać, dodać 1 łyżeczkę Tymianku Prymat, 1 surowe jajko, doprawić Pieprzem czarnym mielonym Prymat i wymieszać.
Krok 3 - Wielkanoc: Pieczeń cielęca nadziewana jajkami - Krok po kroku foto
4
Powstałą pastą posmarować plasterki słoniny. Mięso ciasno zwinąć, obwiązać bawełnianą nicią i ułożyć w brytfannie wysmarowanej olejem. Mięso także natrzeć olejem. Piec ok. 1 godz. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C, często podlewając powstałym sosem.
Krok 4 - Wielkanoc: Pieczeń cielęca nadziewana jajkami - Krok po kroku foto
5
Gotową pieczeń podawać na przykład z ziemniakami w mundurkach.
Krok 5 - Wielkanoc: Pieczeń cielęca nadziewana jajkami - Krok po kroku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 25.07.2013 18:53
trzeba wypróbować
iwona332 20.07.2013 22:51
super wygląda
magdziorka6 17.07.2013 18:59
wyśmienita cielęcinka
msmors 17.07.2013 13:14
rewelacyjny przepis
kasienka23 17.07.2013 12:33
wyśmienite danie!
dominikaz 17.07.2013 12:02
pychotka po prostu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak