Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1 szklanka
margaryna 125 gram
jaja 5 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
mleko 2% 0,5 litra
masło 200 gram
krem do karpatki 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Kroki postępowania

1
Wodę i margarynę zagotować w rondelku.
Dodać mąkę i energicznie mieszać, aż powstanie gęste ciasto.
Krok 1 - Karpatka foto
2
Ostudzić. Do zimnej masy dodawać kolejno jaja i miksować na najwyższych obrotach.Ciasto podziel na dwie części. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez ok 10 min, a potem zmniejsz do 200 stopni C i piecz przez 20 min.Drugą połowę ciasta piecz tak samo.
Krok 2 - Karpatka foto
3
Zawartość torebki rozmieszaj z 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej gotujący się proszek.
Krok 3 - Karpatka foto
4
Całość gotuj przez chwilę mieszając intensywnie. Pozostaw do ostudzenia
Krok 4 - Karpatka foto
5
Tak przygotowany ostudzony krem, przez chwilę miksuj i dodawaj porcjami miękką margarynę lub masło.
Krok 5 - Karpatka foto
6
Upieczone i wystudzone dwa placki przełóż kremem i posyp cukrem pudrem.
Krok 6 - Karpatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 18.09.2013 21:49
bardzo lubię karpatkę
Jadwiga/Jaga85 15.08.2013 22:06
Uwielbiam karpatki
Czarnula87 18.07.2013 17:28
nie ma czego się bać, jest prosta
Bernadeta1 18.07.2013 10:38
jak dawno nie piekłam, ciągle się boję że mi nie wyjdzie
migotka28 17.07.2013 21:31
nasze ulubione pięknie wyrosła
w mojej kuchni 17.07.2013 17:29
smaczne ciacho
Agata3 17.07.2013 16:37
Pyyycha ! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak