Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z pianką budyniową i malinami
Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć do tortownicy, wylepić dno i brzegi, dobrze przygniatając. Podpiec w rozgrzanym do 180C piekarniku przez 25minut. Po podpieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Białka ubić mikserem na wysokich obrotach. Jak piana będzie sztywna, delikatnie dosypać cukier i zmiksować. To samo powtórzyć z mieszanką budyniową. Po wsypaniu każdego budyniu miksować na wysokich obrotach aż do wchłonięcia proszku. Na samym końcu dodać olej i jeszcze zmiksować, aż pianka będzie lśniąca.
Piankę przełożyć do tortownicy na podpieczony spód, wyrównać, gęsto ułożyć maliny, delikatnie wciskając je w piankę ( otworkami do góry). Na sam koniec zetrzeć mniejszą część ciasta, lekko docisnąć całość.
Piec 60-70minut w 170C. Zaraz po upieczeniu ciasto zostawić w otwartym piekarniku przez pół godziny.
Przestudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
/przepis z bloga www.bakeandtaste.blogspot.com/