Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki korniszony tradycyjne
Mój ulubiony przepis na ogórki korniszony. Poza kiszonymi, w sezonie ogórkowym robię jeszcze korniszony, czyli ogórki z mnóstwem pachnących przypraw w zalewie octowej. Korniszony z tego przepisu są chrupiące i jędrne.
Kroki postępowania
Ogórki umyć - dobrze jeśli są jednakowej długości wtedy ładnie wyglądają w słoikach. Czosnek obrać ze skórek koper połamać na mniejsze kawałki; chrzan obrać pokroić na 2 cm kawałki.
W czystych umytych słoikach wkładać po gałązce kopru, kawałku chrzanu, dodać po 1-2 ząbki czosnku. Ułożyć ciasno ogórki. Dodać po 1/2 łyżeczki gorczycy do każdego słoja.
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem solą oraz cukrem zielem angielskim i pieprzem. Gorącą zalewą zalać ogórki. Zakręcić słoiki i pasteryzować do 10 minut.