Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki drożdżowe z jagodami, porzeczkami i kruszonką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 kubki
drożdże 1 łyżeczka suchych
żółtko jajek 1 duże
cukier puder 0,5 kubka
masło 30 g
mleko 0,5 szklanki
kruszonka
mąka pszenna 1 kubek
masło 60 g
cukier 2 łyżki
jagody
porzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki drożdżowe z jagodami, porzeczkami i kruszonką

Kroki postępowania

1
Wymieszać 0,5 kubka mleka z łyżkę cukru pudru i drożdżami. Zostawić na 15 min aby drożdże "ruszyły".
Następnie dodać resztę składników na drożdżówkę (mąkę, resztę cukru, żółtko jaja, masło). Dobrze wymieszać (najlepiej robotem kuchennym). Odstawić na 1 godzinę aby ciasto wyrosło.

Następnie przełożyć ciasto do foremek na babeczki, posypać z wierzchu porzeczkami i jagodami.
Krok 1 - Babeczki drożdżowe z jagodami, porzeczkami i kruszonką foto
2
Składniki na kruszonkę wyrobić razem. Posypać nią babeczki z wierzchu na owocach.
Krok 2 - Babeczki drożdżowe z jagodami, porzeczkami i kruszonką foto
3
Piecz przez około 30 min w 180 stopniach.
Krok 3 - Babeczki drożdżowe z jagodami, porzeczkami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 20.07.2013 11:45
pyszne ciastka na deser
pierniczkowo 20.07.2013 10:48
cudne babeczki :)
aisoglam 20.07.2013 09:27
Pysznie wyglądają :)
Stenka 20.07.2013 08:01
smakowite babeczki
kokoszka
kokoszka 19.07.2013 21:59
super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak