Przepis i sposób przygotowania na: gołąbki bardziej ryżowe w młodej kapuście...
Kroki postępowania
do zimnego ryżu dodać mięso, jajka, cebulę pokrojoną, pieprz, przyprawę kucharka i dobrze ręką wymieszać
dodać posiekany koperek i wymieszać
wyciąć nożem głąb i w gotującej wodzie sparzać główkę zdejmując liście
z wystudzonych liści usunąć gruby nerw
na liść nakładać porcję mięsa i zawijać ciasno liść
na dnie dużego garnka rozłożyć sito i układać na nim gołąbki - GOŁĄBKI SIĘ NIE PRZYPALĄ NA DNIE GARNKA
wlać z 2 litry wody i pod przykryciem gotować z 40 minut na średnim ogniu
do smaku doprawić magą kucharka
sos zagęścić śmietaną 12 % wymieszaną z mąką i dodać koperek
GOŁĄBKI ZAMRAŻAM ALE TYLKO SUROWE - PO ODMROŻENIU PODSMAŻAM NA PATELNI POTEM DUSZĘ POD PRZYKRYCIEM I ROBIĘ SOS