Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op.
szpinak 1/2 kg.
por 1 szt.
ser ricotta 25 dkg.
ser pleśniowy niebieski lazur 10 dkg.
masło 3/4 kost.
jajko
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem

szpinak najlepiej użyć świeży może być także mrożony,liście szpinaku umyć i osuszyć,umytego pora pokroić w cienkie plasterki,na patelni rozgrzać masło zeszklić pora osolić i dusić do miękkości,dodać szpinak wymieszać i podgrzewać aż liście zmiękną,odstawić,lekko przestudzić,wrzucić ricottę,gałkę muszkatołową,jajko,sól i pieprz do smaku całość dokładnie połączyć ze sobą,wysmarowaną tłuszczem formę do tarty wylepić ciastem francuskim przykryć papierem i obciążyć ziarenkami fasoli wstawić do nagrzanego piekarnika na 190st.na 10min.wyjąć zdjąć fasolę oraz papier a na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną masę szpinakową,ponownie włożyć do piekarnika na 190st.i piec ok.25min.po wyjęciu posypać upieczoną tartę startym serem niebieskim i podawać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak