Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka z jabłkami duszona w czerwonym winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1 szt.
wino czerwone wytrawne 1 but.
brandy 50 ml.
sok z cytryny 1 szt.
masło 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sól i pieprz
Pieprz czarny mielony Prymat
jabłko kwaśne 1/2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka z jabłkami duszona w czerwonym winie

kaczkę umyć osuszyć i natrzeć z obu stron solą oraz pieprzem ,włożyć do natłuszczonej brytfanki wlać wino,przykryć i wstawić do piekarnika na 200st.i piec ok.2-3godz.aż mięso będzie miękkie,po upieczeniu wyjąć kaczkę z sosu,sos zlać i odstawić a do brytfanki włożyć pokrojone na ćwiartki jabłka,skropić sokiem z cytryny,obłożyć wiórkami masła,podlać brandy,oprószyć solą i pieprzem oraz cukrem,i upiec w piekarniku w temp.180st.ok.10min.bez przykrycia,kaczkę pokroić na porcje układać na upieczonych jabłkach,polać sosem i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak