Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak z malinami , bezą i kruszonką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
żółtko jajek 4 szt
białko 4 szt
masło 200 g
maliny świeże 300 g
proszek 2 łyżeczki
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z malinami , bezą i kruszonką

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia zagniatamy z miękkim masłem i żółtkami.

Gładkie , wyrobione ciasto dzielimy na 3 części.

Pierwszą częścią ” wyklejamy ” delikatnie natłuszczoną i obsypaną bułką tartą tortownicę.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut.

Podpieczone ciasto posypujemy warstwą malin i posypujemy porwanym na kawałeczki ( lub startym na tarce ) drugim ciastem.

Białka ubijamy z cukrem na sztywno i wylewamy na ciasto.

Posypujemy ostatnim ciastem porwanym na kawałki.

Pieczemy 45 minut / 180C.

UWAGA!

Ciasto MUSI wystygnąć w tortownicy , inaczej się rozleje!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 02.08.2016 22:56
Moje klimaty
sanielcia 25.07.2013 12:25
Uwielbiam wszystko co z kruszonką
lara 25.07.2013 10:25
klasyczne i pyszne
Papryczka 25.07.2013 09:38
lubię to ciasto
Mniam 25.07.2013 09:28
Bardzo lubię pleśniaka, a ten wygląda na prawdę super!
Magula 25.07.2013 08:37
fajne ciasto pysznosci
2milutka 25.07.2013 08:22
proste i smaczne ciacho:)
aisoglam 25.07.2013 08:08
Przepyszne ciasto :)
Czarnula87 25.07.2013 08:05
mam sentyment do tego ciasta
Agnieszka-87-25 25.07.2013 08:05
pyszne ciasto lubię je z każdymi owocami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak