Przepis i sposób przygotowania na: Owoce leśne pod migdałową kruszonką
1. Owoce przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy cukrem trzcinowym oraz dodajemy 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pół szklanki dokładnie zmielonych migdałów oraz 2 łyżki cukru pudru.
3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło.
4. Wszystko dokładnie i wyrabiamy. Jeśli kruszonka nie będzie chciała się połączyć w jednolite ciasto możemy dodać jedną lub dwie łyżki śmietany.
5. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
6. Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowaną kruszonką posypujemy owoce.
7. Owoce pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 25 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru, a po bokach zacznie bulgotać pyszny owocowy sos.
8. Najlepiej podawać ze śmietaną ubitą z ekstraktem waniliowym lub lodami.