Przepis i sposób przygotowania na: Creme brulee
Do garnuszka wlewamy śmietanę, cukier biały i dodajemy ziarenka wanilii oraz wrzucamy puste laski.
Wstawiamy na gaz i delikatnie zagotowujemy, aż cukier się rozpuści. Gdy lekko zacznie się gotować wystawiamy i odstawiamy na około 5 minut. Wyławiamy puste laski wanilii.
W tym czasie jajka sparzamy, oddzielamy żółtka i lekko ubijamy je drewnianą łyżką, ale nie na puszysto.
Dolewamy do żółtek wąskim strumieniem ciepłą śmietanę delikatnie mieszając i uważając aby nie zważyło nam się.
Masę przecedzamy przez sitko. Foremki żaroodporne napełniamy do 3/4 wysokości masą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 120 stopni na około 60-70 min.( masa ma być ścięta, nie płynna- czas uzależniony jest wysokością naczyń i piekarnikiem).
Studzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przed podaniem posypujemy brązowym cukrem (1 łyżeczka na 1 naczynie) i karmelizujemy go za pomocą palnika. Ma powstać skorupka.