Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lin smażony

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lin kilka szt.
Kolendra cała Prymat do smaku
majeranek do smaku
rozmaryn do smaku
chili do smaku
cytryna do smaku
olej do smażenia
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Lin smażony

Ryby skrobiemy z łusek, wypatraszamy, płuczemy i osączamy z wody.
Kolendrę, gorczycę i jałowiec rozcieramy w moździerzu, dodajemy resztą przypraw i mieszamy.
Ryby skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy, a następnie odstawiamy na kilka minut, aby ryba przeszła smakiem przypraw.
Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z obu stron na złoty kolor, ewentualnie upiec na grillu bez dodatku tłuszczu.
Podajemy z plasterkami cytryny. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wedkarz420 25.06.2023 17:00
Lina się nie skrobię z łusek(przynajmniej nie słyszalem o tym), można natrzeć go solą i wytrzeć ręcznikiem papierowym aby pozbyć się śluzu albo polać wrzątkiem i przejechać nożem z wlosem( łuską)
Doradca Smaku 26.06.2023 07:03
Cześć, w przypadku lina to czy zostanie pozbawiony łusek zależy od osoby gotującej. Więc jeśli chcesz to możesz pominąć ten krok. :)
Mniam 25.07.2013 09:40
Jadłam lina jest pyszny.
mufinka79 24.07.2013 19:33
Dziękuję za komentarze :)
Piotr-21 23.07.2013 21:16
bardzo smaczny
Barbara/zuza22_85 23.07.2013 21:07
pyszna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak