Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa delikatesowo -śmietankowa.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
cukier puder 1,5 szklanki
jaja 5
masło 250 g
proszek do pieczenia 1 Łyżeczka
słodka śmietana 0,5 szklanki
budyń śmietankowy 2 opakowania
skórka z pomarańczy lub limonki
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa delikatesowo -śmietankowa.

Do utartego na puch masła i cukru pudru dodajemy cały czas ucierając robotem po 1 żółtku . Gdy składniki się połączą wlewamy w mniejszych porcjach śmietanę i nadal ucieramy . Dodajemy przez sito obie mąki , budynie i proszek . Ciasto wyrabiamy przez 8 min . Pod koniec dodajemy ubitą z białek pianę i lekko ale dokładnie mieszamy z ciastem . Przekładamy do przygotowanej średniej wielkości formy . Pieczemy w temp 160 stopni przez 45 minut . Po ostudzeniu polewamy zrobionym lukrem i posypujemy skórką z pomarańczy .
Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 21.09.2013 17:26
swietne zdjecie. idealna babka na wielkanoc.
babeczka007 06.08.2013 00:11
Drobna pomyłka językowa ;)
Iwusia 05.08.2013 23:29
ładnie się prezentuje
SmacznaPyza 05.08.2013 12:34
co to znaczy masło utarte na pól ?
Magula 05.08.2013 09:44
Uwielbiam babki piaskowe
agus198900 05.08.2013 08:31
mm;) uwielbiam;)
Krzysztof15 05.08.2013 07:52
super babeczka
Kulinarna Ja 05.08.2013 07:17
lubię takie proste baby! :)
Bernadeta1 05.08.2013 00:04
bardzo piękna i smaczna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak