Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

duszone śliwki z jabłkami jak "grzane wino"...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki węgierki 3/4 kg
jabłka 1,5 kg
cukier 1 szklanka
sok z cytryny 2 łyżki
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat 1 opakowanie
Cynamon mielony Prymat - ile potrzeba
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: duszone śliwki z jabłkami jak "grzane wino"...

Kroki postępowania

1
umyte jabłka ze skórką pokroić na grubsze kawałki

posypać cukrem i wlać wodę

wsypać przyprawę Prymatu do jabłek

mieszając doprowadzić do zagotowania
Krok 1 - duszone śliwki z jabłkami jak  "grzane wino"... foto
2
dodać umyte śliwki bez pestek pokrojone na "4" każda śliwka

razem wszystko dusić z 10 minut mieszając do odparowania nadmiaru wody
Krok 2 - duszone śliwki z jabłkami jak  "grzane wino"... foto
3
do wyparzonych słoików (300ml każdy) włożyć duszone jabłka ze śliwką

na wierzchu posypać cienko cynamonem - ZABEZPIECZA CYNAMON PRZED PLEŚNIĄ -

słoiki zakręcić mocno - w garnku postawić je na zakrętkach i zapasteryzować z 5 minut gotując w wodzie
Krok 3 - duszone śliwki z jabłkami jak  "grzane wino"... foto
4
całkiem ostudzone postawić słoiki normalnie i schować w chłodne, ciemne miejsce
Krok 4 - duszone śliwki z jabłkami jak  "grzane wino"... foto
5
my lubimy takie kawałki jabłek i doskonale smakują do tostów, bułek z masłem, do ciast szarlotkowych, muffinek, do ryżu ze śmietaną i do czego jeszcze lubisz

kubeczek zostawiłam do tostów na śniadanie........SMACZNEGO!!!
Krok 5 - duszone śliwki z jabłkami jak  "grzane wino"... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pierniczkowo 10.08.2013 08:58
fajny pomysł :)
fotoviderek 08.08.2013 10:10
Wspaniały deserek :)
Magula 08.08.2013 07:33
oo smakowałoby mi to na deserek
Habibi 08.08.2013 07:28
nasze smaki jakoś tak dziwnie się pokrywają :) może mamy gdzieś głęboko ukryte te same geny? chyba muszę prześledzić swoich przodków :)) no i chętnie zamieszkałabym nad morzem - to moje marzenie od dzieciństwa :)) takie przetwory to też moja bajka - robię podobne w formie musu i lekkiego dżemu :) a przyprawy korzenne wprost uwielbiam, nie tylko do ciast, ale i do herbatki, deserów czy mięska :)
iwi 08.08.2013 06:56
Dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak