Przepis i sposób przygotowania na: ogórki małosolne z kminkiem...
Kroki postępowania
wodę wylać i ogórki wytrzeć ściereczką kuchenną
układać ciasno ogórki dodając na przemian obrane ząbki czosnku przekrojone na połowę
na koniec wsypać na ogórki kminek ziarnisty
i tak do dzbanka wlewam gorącą zaraz po zagotowaniu wodę 1 litr
wsypuję sól, mieszam i wlewam do kamionki z ogórkami
powtarzam tyle razy ile potrzeba do zakrycia ogórków
nigdy nie wlewam do pełna, woda w czasie kiszenia buzuje i może się wylać z kamionki
na koniec kładę na ogórki odpowiedniej wielkości do kamionki talerzyk i kładę duży wyparzony kamień
nakrywam ręcznikiem kuchennym i niech się kiszą ogórki
po zjedzeniu ogórków do tej wody co została dokładam nowe do kiszenia ogórki ze 3-4 kg, jeśli trzeba to dolać gorącej wody z solą, ale tylko raz z tej wody korzystam, potem już wylewam wodę