Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałata rzymska z oliwą, cytryną, czosnkiem i chili

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sałata rzymska kolorowa
oliwa 2-4 łyżki
cytryna do smaku
czosnek 1 ząbek
cukier
chili płatki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sałata rzymska z oliwą, cytryną, czosnkiem i chili

Liście sałaty obrać i dokładnie wypłukać - osączyć w wirówce do sałaty.
Pokroić w dość szerokie paski, wrzucić do sporej miski.
Posolić, posypać pieprzem oraz suszonymi płatkami chili (w młynku) - przemieszać.
Czosnek wycisnąć, połączyć z oliwą, dużą szczyptą cukru i sporą ilością soku ze świeżej cytryny - mieszać do połączenia składników i rozpuszczenia cukru.
Sosem polać sałatę i ponownie przemieszać.
Odstawić na 10 minut do zmacerowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 09.08.2013 12:51
Często kupuję tę sałatkę;)
gosia561 09.08.2013 11:58
wskazana na lato
msmors 09.08.2013 11:56
zdrowa ta sałatka
halina17 09.08.2013 11:32
Zdrowa sałata jedzmy jej jak najwięcej.
Kuchenka 09.08.2013 10:53
apetyczna sałatka
2milutka 09.08.2013 09:21
najprostrza salatka i pyszna
Habibi 09.08.2013 09:19
ja lubię taką chrupnąć na lekką letnią kolacyjkę :)
Konczi 09.08.2013 09:06
fajna sałatka do grillowanych mięs

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak