Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malibu - nalewka kokosowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiórki kokosowe 200 g
mleko kokosowe 1 puszka
cukier waniliowy 2 op.
cukier do smaku
wódka 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Malibu - nalewka kokosowa

Wiórki kokosowe (najlepiej grube) zalać w słoiku wódką, szczelnie zakręcić i postawić na 4-6 tygodni do zmacerowania, w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce.
Odcedzić przez kilka razy złożoną gazę lub tetrę, wycisnąć namoczone wiórki.
Dodać cukier waniliowy i mieszać do rozpuszczenia.
Dolać mleko kokosowe - dosłodzić do smaku.
Przechowywać w lodówce.

Wiórki odciśnięte z alkoholu włożyć do słoika, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce. Można je wykorzystać jako "wypełniacz" do biszkoptu, piernika czy dowolnych ciasteczek i domowych czekoladek/batoników.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 07.01.2017 11:34
Mogą stać w lodówce miesiącami, jeśli są szczelnie opakowane :)
rjustysia 19.08.2013 16:07
Kokos to zdecydowanie mój smak, lubię z nim prawie wszystko :) Jaką trwałość mają takie wiórki? Kilka dni czy z 2 tygodnie?
Habibi 11.08.2013 13:40
@joanna__s ... to jest moja wariacja na temat popularnej parę lat temu nalewki kokosowej - tak dodawało się mleko skondensowane, ale dla mnie ten trunek był zdecydowanie zbyt słodki, więc zamieniłam je sobie na niesłodzone mleko kokosowe :)
11.08.2013 12:53
Ciekawy przepis
joanna__s 11.08.2013 11:32
Robiłam podobną, ale dawałam tylko mleko kokosowe, bez wiórków. Przepis był bardzo prosty i szybki.
Habibi 11.08.2013 11:25
ja z takich wiórków robiłam kokosowe czekoladki dla dorosłych ;) ale też dodawałam kiedyś do sernika oraz zastosowałam jako wierzchnią warstwę ciasta - ładnie się uprażyły w trakcie pieczenia, alkohol wyparował, ale pozostał aromat :)
Ola1984 11.08.2013 11:13
Z przyjemnością skosztowałabym takiej nalewki. Pyszna!
Katarina 11.08.2013 11:08
Przepyszne smaki
Janina 11.08.2013 10:53
To jest pyszna nalewka!!!!!! na pewno zrobię ;-))
Olga_SK 11.08.2013 09:28
Uwielbiam! A wiórki polecam uprażyć na patelni przed dodaniem do ciasta - mają wtedy cudny aromat!!
cukiereczek 11.08.2013 09:15
no no super
Czarnula87 11.08.2013 09:15
smakowity drink :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak