Przepis i sposób przygotowania na: Piwne muffiny z 3 serami
Blachę przykrywamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oliwy.
W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia , solą i cukrem.
Dodajemy pokrojone masło i rozcieramy palcami na kruszonkę.
Dodajemy starte na grubych oczkach sery ( trochę odkładamy do posypania ) i dokładnie mieszamy.
Robimy dołek w środku składników , wlewamy piwo i maślankę.
Delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników.
Z ciasta odrywamy bułeczki i wkładamy do foremek na muffiny ( jeśli używamy silikonowych nie musimy dodatkowo natłuszczac ).
Posypujemy resztą sera.
Pieczemy 12-15 minut do momentu aż będą lekko twarde i złote.
Studzimy na kratce ( sprawi to , że pozostaną puszyste i nie ” odparzą się ‚ od spodu ).
Polecam!