Przepis i sposób przygotowania na: Pianka jogurtowo - kokosowa z borówkami i galaretką
Formę kwadratową o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno formy. Schłodzić w lodówce 20 min.
Pianka jogurtowo - kokosowa
Śmietankę kokosową można zastąpić śmietaną kremówką.
W misce miksera umieścić schłodzoną śmietankę kokosową. Ubić na najwyższych obrotach na sztywna pianę. Dodać jogurt, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.Na sam koniec dodać cukier puder.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wymieszać by nie było najmniejszych grudek. Lekko przestudzić.
Do żelatyny dodać 1 łyżkę masy jogurtowej, dobrze rozprowadzić. Wlewać powoli do ciągle ubijanej masy jogurtowej, miksując
Schłodzony spód z ciasteczek wyjąć z lodówki, przelać na niego masę jogurtową, wyrównać schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
Przygotować galaretę rozpuścić w 300ml wrzącej wody, całkowicie wystudzić.Na stężoną piankę wyłożyć borówki, zalać galaretką odstawić do lodówki do stężenia.
Po stężeniu galaretki posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!