Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z mąki ryżowej z morelami i lnem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 180 g ryżowa
mąka 80 g kukurydziana
budyń waniliowy 2 op.
cukier 150 g
sól duża szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
mleko w proszku 2 łyżki
len mielony 1-2 łyżki
jajko 3
olej 100 ml
kefir 300 ml
morele

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z mąki ryżowej z morelami i lnem

Kroki postępowania

1
Mąkę ryżową i kukurydzianą wsypać do dużej miski, dodać mleko w proszku, sodę, sól, cukier, proszek budyniowy.
Krok 1 - Ciasto z mąki ryżowej z morelami i lnem foto
2
Kefir, jajka i olej zmiksować na jednolity płyn.
Krok 2 - Ciasto z mąki ryżowej z morelami i lnem foto
3
Wlać płynne składniki do miski z suchymi i chwilę miksować do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3 - Ciasto z mąki ryżowej z morelami i lnem foto
4
Na końcu dodać zmielony len i zmiksować na jednolite półpłynne ciasto.
Krok 4 - Ciasto z mąki ryżowej z morelami i lnem foto
5
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, a na wierzchu ułożyć kawałki wypestkowanych moreli.
Krok 5 - Ciasto z mąki ryżowej z morelami i lnem foto
6
Piec 70-80 minut w temperaturze 180*C z termoobiegiem - stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
W połowie czasu pieczenia zmniejszyć temperaturę do 165-170*C.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, zanim ciasto zostanie pokrojone.

Można upiec ciasto w płaskiej szerokiej foremce, wówczas czas pieczenia znacznie się skróci.
Krok 6 - Ciasto z mąki ryżowej z morelami i lnem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 05.08.2013 11:44
UWAGA! ja korzystałam z domowej mąki ryżowej - zmieliłam ciemny ryż dość grubo (grubiej, niż mąka krupczatka) - ale myślę, że jeżeli wykorzysta się białą miałką mąkę ryżową - ciasto wyjdzie jaśniejsze i puszyste :)
Stenka 05.08.2013 08:20
ciekawy przepis
pierniczkowo 04.08.2013 14:13
pomysłowe, warto wypróbować :)
Magula 04.08.2013 07:56
Habibi jak zwykle wymysliła coś ekstra.
Konczi 03.08.2013 22:33
fantastyczne połączenie
caralajna 03.08.2013 22:09
też lubię eksperymentować z mąkami z innych ziaren niż pszenica.. bardzo fajne ciasta wychodzą
Habibi 03.08.2013 21:54
moja keksówka ma 35x12x8cm - ale można też zrobić ciacho w szerokiej i bardziej płaskiej foremce, wtedy dużo szybciej się upiecze
lee-aa 03.08.2013 21:34
Super :) na jaką keksówkę są te proporcje? bo zamierzam wypróbować :)
cukiereczek 03.08.2013 21:15
super ciasto
agnieszka214 03.08.2013 19:55
smacznie i fajnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak