Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowy sos słodko-kwaśny

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 3 kg
cebula 1 kg
papryka czerwona 2 sztuki
czosnek 7 ząbków
cukier 3 szklanki
ocet 1/2 szklanka
sól 2 łyżki
pieprz 1 łyżeczka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
musztarda 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
ananas 1 puszka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowy sos słodko-kwaśny

Kroki postępowania

1
Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę, kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną cebulę. Całość gotujemy na niewielkim ogniu około 20 minut. Dodajemy sól. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Krok 1 - Pomidorowy sos słodko-kwaśny foto
2
Paprykę oczyszczamy i wraz z ananasem kroimy w kostkę.
Krok 2 - Pomidorowy sos słodko-kwaśny foto
3
Ananasy i paprykę dodajemy do pomidorów. Gotujemy około 15 minut do miękkości.
Krok 3 - Pomidorowy sos słodko-kwaśny foto
4
Następnie dodajemy przyprawy.
Krok 4 - Pomidorowy sos słodko-kwaśny foto
5
Na koniec wlewamy ocet, dodajemy cukier i gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy sok z ananasa wymieszamy z mąką ziemniaczaną. Zagotowujemy. Gorący sos przekładamy do słoików. Pasteryzujemy około 15 minut.
Krok 5 - Pomidorowy sos słodko-kwaśny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula87 16.08.2013 17:22
fajny sos :)))
Cranberry 15.08.2013 22:21
pycha sosik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak