Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek w pomarańczach

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karczek bez kości 1 kg
seler 1 szt
por 1 szt
pomarańcze 3 szt
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek w pomarańczach

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy warzywa - seler i por, po umyciu, tniemy w słupki.
Krok 1 - Karczek w pomarańczach foto
2
Mięso opłukać, osuszyć, naciąć (nie przecinać do końca) jak na kotlety. Posypać obficie solą i pieprzem. Odstawić na min 1-2 godz w chłodne miejsce.
Krok 2 - Karczek w pomarańczach foto
3
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy warzywa - seler i por, smażymy do czasu aż warzywa zrobią się miękkie. Jedną pomarańczę obrać i pokroić w grubszą kostkę. Gdy warzywa będą miękkie wrzucić pokrojoną pomarańcze i razem podsmażyć 5-10 min.
Krok 3 - Karczek w pomarańczach foto
4
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć przesmazonymi warzywami. Piec w temp ok. 180 stopni przez ok 1,5 godz.
Krok 4 - Karczek w pomarańczach foto
5
Pozostałe dwa pomarańcze sparzyć w gorącej wodzie, pokroić w plastry i po 1,5 godz pieczenia, mięso obłożyć pomarańczami i piec razem ok 15-20 min.
Smacznego.
Krok 5 - Karczek w pomarańczach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 16.02.2014 19:24
ciekawy przepis :)
Łukasz15 26.10.2013 13:45
Musi być pyszny
gosia56 30.09.2013 07:19
napewno pyszne mięsko
IwonaKa 15.09.2013 13:35
pycha mięsko
Malgorzata549 01.09.2013 09:52
warto spróbować
Katarzyna59 22.08.2013 21:15
pyszne jedzonko
kuklik 21.08.2013 22:21
smakowitości
Krystyna32 17.08.2013 07:26
bardzo smaczne
Krzysztof15 17.08.2013 06:39
palce lizac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak