Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowiec
Do miski dajemy mąkę z proszkiem. Oddzielamy żółtka i dajemy do mąki. Dodajemy smalec i margarynę, a na koniec wlewamy jogurt wraz z aromatem. Wyrabiamy ciasto na gładką masę.
Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, a drugą rozwałkowujemy na blachę (część ciasta zostawiamy na kruszonkę), wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy plasterki bananów, jeden obok drugiego i posypujemy czerwonymi porzeczkami. Na to wykładamy ciemne ciasto, które rozdrabniamy na małe kawałki w palcach (niczym kruszonkę). Przygotowujemy pianę z białek. Ubitą pianę wylewamy na ciemne ciasto, a wierzch posypujemy drobnymi kawałkami pozostałą białą częścią ciasta. Ciasto pieczemy w 180-200 stopni przez około godzinę. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.