Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porzeczkowiec

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 5 sztuk
mąka tortowa 3 szklanki
cukier drobny 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 1 kostka
smalec 2 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
aromat śmietankowy kilka kropel
porzeczki do posypania
banan 3-4 sztuki
kakao 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowiec

Do miski dajemy mąkę z proszkiem. Oddzielamy żółtka i dajemy do mąki. Dodajemy smalec i margarynę, a na koniec wlewamy jogurt wraz z aromatem. Wyrabiamy ciasto na gładką masę.

Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, a drugą rozwałkowujemy na blachę (część ciasta zostawiamy na kruszonkę), wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy plasterki bananów, jeden obok drugiego i posypujemy czerwonymi porzeczkami. Na to wykładamy ciemne ciasto, które rozdrabniamy na małe kawałki w palcach (niczym kruszonkę). Przygotowujemy pianę z białek. Ubitą pianę wylewamy na ciemne ciasto, a wierzch posypujemy drobnymi kawałkami pozostałą białą częścią ciasta. Ciasto pieczemy w 180-200 stopni przez około godzinę. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.09.2013 21:06
Smaczne ciasto.
AliCe
AliCe 01.09.2013 18:21
Smaczne to.!
sylwiusia055 29.08.2013 20:56
są inne składniki i inne wykonanie i napewno smaczne
eliza135 18.08.2013 18:19
Ranata właśnie zauważyłam ten błąd po czasie dodania przepisu. Niestety nie wiem jak to zmienić.
Renata9 18.08.2013 17:18
wydaje mi się, że wykorzystałaś to samo zdjęcie do dwóch swoich przepisów, czy się mylę ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak