Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytnio-pszenny z płatkami owsianymi (na zakwasie)

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
zakwas 120 g
mąka pszenna 260 g typ 650
mąka żytnia 20 g typ 720
NAMACZANKA
płatki owsiane 100 g
woda 260 g
pozostale
sól 4 łyżeczki
miód 2 łyżki
woda 360 g
mąka żytnia 250 g typ 1050
mąka żytnia 250 g typ 720
mąka pszenna 300 g typ 650
platki do posypania
słonecznik do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytnio-pszenny z płatkami owsianymi (na zakwasie)

Kroki postępowania

1
Pierwszego dnia rano dokarmić zakwas, wieczorem przygotować zaczyn: zmieszać zakwas z wodą, dodać obie mąki i wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką. W drugiej miseczce umieścić płatki owsiane i zalać je wrzątkiem, przykryć. Obie miski zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc (max do 18h).
Krok 1 - Chleb żytnio-pszenny z płatkami owsianymi (na zakwasie) foto
2
Następnego dnia rano wrzucić do miski cały zaczyn, dodać namoczone płatki owsiane oraz dodać wszystkie pozostałe składniki, oprócz mąk. Zmiksować. Dosypywać stopniowo mąkę, cały czas miksując.
Krok 2 - Chleb żytnio-pszenny z płatkami owsianymi (na zakwasie) foto
3
Wyrobić jednolite ciasto. Ciasto jest gęste i klejące, można wyrobić w robocie lub mikserze, ale należy uważać aby go nie spalić. Początkowo miksowałam mikserem, później, w połowie dosypywania mąki zaczęłam wyrabiać ręką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 3 h do wyrastania.
Krok 3 - Chleb żytnio-pszenny z płatkami owsianymi (na zakwasie) foto
4
Po tym czasie ciasto lekko zagnieść i umieścić w formie (ciasta jest mniej więcej na 3 keksówki, ja włożyłam swój chleb do 1 małej keksówki i drugiej formy, o objętości mniej więcej 2 keksówek. Co widać na zdjęciu). Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Posmarować mlekiem lub wodą, posypać słonecznikiem i płatkami owsianymi.
Krok 4 - Chleb żytnio-pszenny z płatkami owsianymi (na zakwasie) foto
5
Piekarnik nagrzać do 230 stopni, wstawić chlebki, piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze 20 stopni (po tym czasie wyjęłam mały chlebek, a duży dopiekałam jeszcze 5 minut, bez formy).
Krok 5 - Chleb żytnio-pszenny z płatkami owsianymi (na zakwasie) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 03.06.2015 08:02
Jak ładnie, cieniutko pokrojony......
Wafelek2601 20.12.2013 09:07
Nie ma to jak domowy chlebek
Klausia 11.11.2013 16:55
szukam czegoś dla siebie i ten może być niezły :)
usmiech 16.09.2013 07:43
ciekawy przepis
pajbek 19.08.2013 16:25
Bardzo pyszny chlebek :-)
Mniam 19.08.2013 12:18
Super chlebuś.
Alex_M 19.08.2013 10:22
Gosiu, zapraszam :)
gosia56 19.08.2013 10:06
super chętnie się wproszę
Alex_M 19.08.2013 09:29
wyszło prawie 2 kg chleba więc zapraszam wszystkich na degustację ;)
iziona 19.08.2013 08:45
Cudowny, a ja nie potrafię zrobić zakwasu :(
Krakowianka 19.08.2013 08:31
domowy chlebek... pyszności!!!
caralajna 19.08.2013 07:23
wspaniały domowy chleb
pierniczkowo 19.08.2013 07:08
wspaniały chlebek :)
stokrotka 19.08.2013 06:58
rewelacyjny chlebuś
Sroczka 18.08.2013 22:52
Ja również mam ochotę na kromkę tego chleba. Pyszny.
Beatris 18.08.2013 22:26
Piękny chlebuś Ci wyszedł. Zjadłabym chociaż kromeczkę.
kasienka23 18.08.2013 21:13
lubię takie chlebki, sama piekę, ten wygląda świetnie!
Megg 18.08.2013 20:19
wspaniały domowy chlebuś
Sylwia26 18.08.2013 20:13
ale pyszności
IwonaDD 18.08.2013 20:11
wyszedł perfekcyjnie
adelajda 18.08.2013 19:55
domowy najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak